De reformerte og kartoflerne

En af de sidste reformerte  

Billedgalleri

Tilbage til hovedmenuen

Det klassiske kærlighedsdrama

 
Det er mørkt. I det fjerne høres dystre marchtrommer. Kanonerne brager. Det er natten mellem den 5. og 6. juli 1849. Området omkring volden er en stor slagmark - udfaldet fra Fredericia mod de slesvig-holstenske belejringsstyrker er i gang.

Midt i dette virvar af krig, død og ødelæggelse kæmper et ungt par for deres kærlighed til hinanden. De er begge reformerte, men har ikke den samme sociale status, derfor kan de ikke få hinanden. Sådan kan temaet og handlingen i Voldspillet "Løvfald" meget kort beskrives.

Stykket er det klassiske Romeo og Julie-kærlighedsdrama om de to elskende, der skal gå så grueligt meget igennem for at få hinanden.

Den historiske ramme er Fredericia i årerne fra 1849 til 1855, hvor de arbejdsomme og nøjsomme reformerte, der var kommet til byen fra Frankrig, satte deres præg på bylivet.

Gammel kærlighed

Abraham og Rebekka Fournais ældste datter, Esaura, er forelsket i nabosønnen Christian Dupont. Han er en fattig smed, og hans mor, Jesebel Dupont er enke.

 

 Hun driver en lille altmulig-forretning, og overlever på grund af hendes salg af sukkergodter til byens børn. Dupontfamilien er ikke nær så velhavende som familien Fournais, og det kan umiddelbart virke som grunden til, at de to ikke må få hinanden. Men under det hele spøger en gammel kærlighed på tværs af de to familier.

Hvad man ikke ved i starten af stykket er, at Esauras far, Abraham Fournais og Christians mor, Jesebel Dupont, i tidernes morgen har haft et kæresteforhold, som blev ødelagt af Jesebels gamle far, Josef Dupont. Han kastede ham ganske enkelt på porten, og det er han meget bitter over. Derfor vil han så ikke have sin datte gift med nabosønnen. Han ser hende hellere gift ind i dte lutheranske hjem ved familien Hammelev i Middelfart. Det udvikler sig i stykket til et langt, dramatisk og meget klassisk drama.

Stykket "Løvfald" er bygget op omkring handlingen i romanen "Abraham Fournais", der er skrevet af forfatteren Carl E. Simonsen fra 1914.

Samtidig med at kærlighedsdramaet rulles op på friluftsscenen i Kastellet, har man lejlighed til at opleve brudstykker af de reformertes dagligdag.