Tilbage til forsiden Webstedets forside    Grand Prix-dagbogen

Dario Campeotto: 
Jeg blev  født i Fredericia


Det var en begivenhed, der kostede mellem 10 og 15 kroner i entre, hvis man altså var så heldig at få fat i en billet. Da dansk fjernsyn valgte at Fredericia Teater i 1961 skulle være rammen for Dansk Melodi Grand Prix, kastede man sig ud i den største tvsatsning udenfor TV-Byen i København på det tidspunkt. Men der var også tale om en begivenhed, som kom til at ændre livet totalt for en 22-årig sanger fra København.

- Jeg plejer at sige, at jeg vandt melodi grand prix i 1961, og så har jeg ikke været hjemme siden.

Dario Campeotto er i dag 62 år, men han husker stadig den aften for snart 40 år siden, hvor han stod på scenen på Fredericia Teater som et helt nyt navn i dansk popmusik og sang sangen Angelique til sejr. Han lægger ikke skjul på, at oplevelsen i Fredericia blev helt central for hans videre færd i dansk musik.   

- Mit liv startede faktisk i Fredericia, jeg blev nemlig født den 19. februar 1961, lyder det fra Dario Campeotto, som er "still going strong". Han er på vej med et nyt album, som er endnu en form genfødsel, men som også er en markering af det, der skete for ham i Fredericia for 40 år siden. Blandt andet udgiver han sangen Angelique med en engelsk tekst skrevet af Tamra Rosanes. I det følgende fortæller Dario Campeotto om den særlige aften for 40 år siden og tiden derefter.

Vurderet som vinder  

  I forbindelse med det forestående grand prix i Fredericia gik Dario Campeotto og de andre sangere til en række prøver, og undervejs blev der tippet på hvordan det ville gå de enkelte sange. De teknikere, der var med ved prøverne, vurderede at det var sangen Angelique, der ville vinde.

- De tippede sangen som vinder, fordi den var et anderledes indslag, og det var en anderledes melodi. Og der var jo pludselig også tale om en ny solist, som ingen kendte ret godt. Jeg var jo i den grad helt ny i forhold til de andre.

  - Jeg kan huske, at jeg tænkte, at det var en ren ulykkesfugl at begynde at tippe mig til at være vinder. For jeg var jo virkelig så grøn, jeg var jo helt ny i branchen.

Da de syv sangere havde præsenteret deres sange, og der skulle gives point, var det Dario Campeottos sang, Angelique, der røg til tops med en masse point, og blev kåret som vinder. Og spørger man Dario Campeotto hvordan har havde det på det tidspunkt, har han svært ved at forklare det uden at lyde overlegen.

- Når man er 21-22 år, som jeg var dengang, så er livet på en måde, så man tager alt som en selvfølge. Jeg vil ikke sige, at jeg tog det, der skete, som en selvfølge. Men du har ikke alderdommens respekt for at sige "er du vimmer, mand", hvad er det der foregår her. Du er ung og fyrig og stærk som en okse. For mig var den aften en utrolig spændende oplevelse, som jeg kun tog for pålydende. Først mange år efter gik det egentlig op for mig, hvad der skete.

Først Otto så Dario

Når der er melodi grand prix i farvandet i dag, er der i hundredevis af sangere og sangskrivere, der kæmper om at blive udvalgt til at deltage. For 40 år siden var situationen en anden. Det felt, der var aktuel i forhold til at deltage i en sangkonkurrence som Dansk Melodi Grand Prix, var til at overse. Der var en lille gruppe faste navne, for der var ikke så mange sangere.

Den 19. februar 1961 i Fredericia var det udover Dario Campeotto Otto Brandenburg, Gustav Winckler, Grethe og Jørgen Ingeman, Birthe Wilke, Raquel Rastenni og Grethe Sønck, der skulle dyste. Det var alle kendte navne - Dario Campeotto var det nye talent, som skulle vise sig at blive født i løbet af denne februardag i Fredericia.

- Vi boede jo på Hotel Landsoldaten, og jeg kan huske, at om eftermiddagen, hvor vi skulle over til prøverne på teatret, gik jeg sammen med Otto (Brandenburg), og der kom sådan en horde piger på en 10-12 stykker. De kom styrtende hen til Otto, for da var han jo utrolig populær. De begyndte at rykke og flå i ham og ville have autografer og så videre.

- 12 timer senere, da vi gik hjem efter nattefesten, da var de samme tøser der. De var ikke kommet i seng endnu. De havde set Melodi Grand Prix, så de kom styrtende hen på teatret igen. Og på det tidspunkt var det Ottos tur til at gå hjem i fred, for nu var det mig, der blev fuldstændig overfaldet - og det var først der, at jeg opdagede, at det gik op for mig, hvad der var sket.

- På vej hjem i toget begyndte det for alvor. Folk kom styrtende for at sige tillykke, og da jeg kom hjem var mine forældres hus fuldstændig belejret af tøser og alle mulige mennesker.

- Pludselig begyndte kontrakterne at vælte ind, og det var noget af en ny situation, for jeg havde ikke en kæft forstand på noget af det. Dengan var der jo ikke noget med, at man havde en "personal manager". Vi var jo virkelig nogle molboer i starten dengang. Jeg fik dog hjælp af Volmer Sørensen ( programleder i Danmarks Radio ). Han var utrolig hjælpsom, hjalp mig blandt andet med at fastsætte nogle priser, osv., men han ville ikke have en krone for det.

- Jeg fik købt en bil, og så havde jeg en stak kontrakter på forsædet. Og så var jeg i gang. Jeg plejer i dag at sige, og det er ikke det mindste overdrevet, at jeg vandt grand prix i 1961, og så har jeg ikke været hjemme siden. Den ene sæson har taget den anden. I dag kan jeg takke mine forældre for en god opdragelse og mig selv for en god fysik. 

Men det vil med andre ord sige, at den oplevelse i Fredericia har været central for dig..??

- Jamen, det var der mit liv startede. Jeg blev født i Fredericia. Så jeg skal have rettet på min fødselsattest. Der står - født på Frederiksberg 1. februar 1939. Der skal i stedet stå: Født i Fredericia den 19. februar 1961.

Læs mere om grand prix
på DR Online