Tilbage til forsiden                       Webstedets forside                     Læs i dagbogen 


Jan og Jes er atter med i 
grand prix slaget


De har stået der tre gange nu. Hver gang er det endt med en 2. plads. Derfor er det to erfarende grand prix-sangskrivere, som den 17. februar træder op på scenen i Herning Kongrescenter til Dansk Melodi Grand Prix 2001. Med sangen "Drømmer om Dig" er Jan Parber og Jes Kerstein mere end nogensinde før opsat på at vinde. Det er ikke meget forkert at sige, at de to drømmer om at stå i idrætsparken i København til international musikdyst med en lang række europæiske  nationer.

Det er sangeren Jesper Daus, studerende ved Århus Musikkonservatorie, der skal synge sangen, som Jan Parber og Jes Kerstein har skrevet tekst og musik til. Sidste år var det sangeren Ole Skovhøj, der fremførte sangen "Stjernen der viser Vej", og det gjorde han så overbevisende, at den særlige jury ved musikkonkurrencen havde netop deres sang som den vindende - foran Brødrerne Olsens "Smuk som et Stjerneskud". Men tv-seernes dom faldt som sagt ud til fordel for Jørgen og Noller Olsen.

De tre 2. pladser i dansk melodi grand prix viser med al tydelighed, at Jan Parber og Jes Kerstein ved hvordan en god grand prix sang skal skrues sammen, og skulle lykken stå dem bi i år, vil det være kulminationen på et mangeårigt musikalsk makkerskab, der startede i det fredericianske amatørorkester Opus X - et populært band, som samlede fulde huse på de lokale spillesteder. Musikken var her meget TOTO-inspireret, og det var blandt andre Jan Parber, der skrev musikken - Jes Kerstein var orkestrets guitarist, og skrev nogle af teksterne.

Det musikalske venskab udviklede sig for de to sangskrivere, og samtidig med at de spillede i Opus X, arbejdede de på at realisere en fælles drøm. De skrev deres egne sange og melodier, som dog blot endte i den berømte skrivebordsskuffe. Men i efteråret 1989, da Opus X blev opløst, kom der atter skred i soloprojektet. Sangeren, musikeren og studieejeren Helge Engelbrecht var manden, der  gjorde at Jes Kersteins og Jan Parbers materiale blev hevet op af skrivebordsskuffen. Han lagde nemlig øre til et demobånd, som de to havde lavet, og betænkte sig derefter ikke for at skrive kontrakt med de to. Dermed var Jan Parber og Jes Kerstein kommet et godt skridt tættere på at kunne realisere deres drøm.

Det praktiske arbejde med albummet startede i januar 1990 i Studieværkstedet i Vejle. Med sig som producer havde de Morten Munch, bassisten fra Koldingbandet Skagarack. Arbejdet foregik både nat og dag, når studierne i Svendsgade i Vejle var ledige.
                           

Albummet, som fik titlen "Stories from the Heart", udkom i 1991 på Helge Engelbrechts eget pladeselskab Pineapple Records i Vejle med en musik, der var inspireret af Skagarack-genren og med en vis afsmitning fra deres Opus-X tid med Toto-stilen. Til Månedsmagasinet Stick udtrykte de i august 1990 musikgenren:

- Det er svært at sætte en etikette på musikken, som hverken er pop eller heavyrock. Det er et udtryk et eller andet sted midt i mellem. 

Med albummet på gaden var forventningerne store, for Jan Parber og Jes Kerstein lagde under produktionen ikke skjul på, at de gerne ville udgives udenfor Danmark, og der var følere ude i både USA og Tyskland. Af samme grund havde de også valgt at udskifte efternavnene Pedersen og Larsen med kunstnernavnene Parber og Kerstein.

Men "Stories from the Heart" nåede ikke de store salgstal, og blev kun udsendt i Danmark, hvor udgivelsen blev fulgt op liveoptræden - blandt andet på det rytmiske øvecenter Lydmuren i Fredericia.

Der skulle dog ikke gå ret lang tid før duoen Parber og Kerstein atter gav lyd fra sig. I januar 1992 kunne de nemlig glæde sig over at være blevet udtaget til Dansk Melodi Grand Prix med sangen Sket Igen. På scenen i Ålborg Hallen sang Jan Parber sangen sammen med sangerinden Zindy Laursen, og nåede en flot 2. plads.

Året efter var de to atter på den danske grand prix scene sammen med nummeret "Mer´ mellem dig og mig", skrevet af Jes Kerstein og Ebbe Ravn. Igen blev det til en 2. plads.  

Sidste år, ved Dansk Melodi Grand Prix 2000, var de endnu engang tæt på sejr, da de sammen med sangeren Ole Skovhøj - for tredje gang - måtte nøjes med en 2. plads for sangen "Stjernen, der viser vej".

I Fredericia markerede grandprixholdet sig også sidste år ved i løbet af få dage at sætte musik og sang til den nye Fredericiasang, som blev til i forbindelse med en konkurrence. Byens borgere var inviteret til at skrive en sang som en hyldest til byen i forbindelse med 350 års byjubilæum. Det var Tine Krogh, der skrev den vindende tekst, og på den endelige indspilning af sangen var det Ole Skovhøj, der lagde sangstemme til.
                     

Læs mere om grand prix
på DR Online